Skip directly to content

Projecte Vila Closa

 

Descripció de l’àmbit d’actuació

Delimitació Urbana

L'àmbit d’actuació té una extensió de 4,45 hectàrees i inclou un únic àmbit format pels barris de la Vila closa i la seva connexió pel nord amb l’eixample de la Pobla de Segur.

Té una població de 596 habitants (segons dades de 2009) i 258 habitatges amb una densitat de 57,97 hab/ha.

La vila closa

La vila closa , situada al centre sud-est del nucli de La Pobla de Segur, es considera una antiga vila medieval, on els seus carrers, desemboquen en dos portals: el Portal d’Orteu, al sud, i el Portal de Parrau, al nord, obrint-se envers la Plaça de la Pedrera (on antigament es celebrava la fira anual i les reunions municipals), i el camí de la Riba sortida de la poblaciócap a Senterada, Capdella, la Vall de Boí i el Pont de Suert. 

La vila closa està configurada per dos carrers: el carrer Major, on es poden veure les antigues cases senyorials i el carrer Llorenç i Torres. En aquest carrer destaca la casa senyorial d’Orteu. Posteriorment, es va ampliar amb el carrer del Raval (fins la plaça del Fossar Vell: on s’ubicava l’antiga església i l’antiga Fàbrica de Xocolata Casanovas) i el carrer d’Oran, camí de sortida de la població fins l’any 1887 en que s’obrí la carretera de Gerri de la Sal. Aquest, a mitjans del segle XIX, es va convertir en el carrer més comercial de la Pobla de Segur.

L’eixample

El creixement del nucli s’ha desenvolupat al nord principalment. En aquesta àrea les dimensions dels carrers son més amples. La regressió urbanística de l’àmbit d’actuació es fa palesa a partir de la degradació visible de les edificacions, de qualitat constructiva insuficient, la baixa qualitat dels equipaments a la zona, la necessitat de condicionament dels vials existents i la falta d’aparcaments a l’àrea d’actuació.